Avukat Hanım Merhaba;
İnternet üzerinden, kullanmakta olduğum motorum için bir ürün sipariş ettim. Sipariş ettiğim firma, bu motor ve parçalarını ithal eden bir firma. PTT aracılığıyla ürünü gönderdiler ve ben de malı teslim alırken ücretini ödedim. Ancak gelen kargoyu açtığımda; satın aldığım parçanın önemli bir kısmının kırık olduğunu gördüm. Bunun üzerine satın aldığım firmayı aradım. Bana o parçanın ellerinde bulunmadığını, malı ithal ettikleri Çin’den parçayı getirteceklerini söylediler. Ancak bir süre ses çıkmayınca; tekrar aradım. Bu sefer de bana ürünü ithal ettikleri Çin’deki şirketin bilgilerini vereceklerini, onlardan direk kendimin sipariş etmesi gerektiğini söylediler. Ancak Çin’deki şirketle nasıl bağlantı kuracağımı bile bilmiyorum. Bunu kabul etmediğimi söyleyince de; yapabilecekleri bir şey olmadığını belirttiler. Bu arada ürünü aslında 700-TL’ye almama karşın; ürünle birlikte bana gelen fatura 150-TL olarak düzenlenmiş. Artık satıcı firmayı araya araya mahvoldum. Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Bana yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba;
Her ne suretle almış olursanız olun; satın aldığınız ürün, o ürünü satın almaktaki beklentilerinizi karşılamaz nitelikteyse; hukuki veya ekonomik açıdan o ürün eksiklikler içeriyorsa; hukukta bu türden malları “ayıplı mal” olarak nitelendiriyoruz. Siz kendi ihtiyacınız için bu ürünü satın almış olduğunuzdan dolayı; tüketici sıfatını haizsiniz.
Bu nedenle de Tüketici Haklarının Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre cevap vermek icap ediyor. Bahsi geçen kanunun 4. Maddesine göre; tüketicinin satın almış olduğu malda bir ayıp varsa; tüketici bu ayıbı satıcıya 30 gün içerisinde bildirmekle yükümlüdür. Bu bildirimin müteakip te aşağıdaki haklardan birini seçebilir;
-
Sözleşmeden dönme ve bedel iadesi
-
Malın bir diğer ayıpsız benzeri ile değiştirilmesi
-
Maldaki ayıp oranında bedelde indirim
-
Maldaki ayıbın yapılacak ücretsiz bir tamirle giderilmesi
Siz tüketici olarak bu haklardan dilediğinizi seçebilirsiniz. Hangisini seçmişseniz; satıcıya bunu bildirmelisiniz. Her ne kadar satıcı sizin bu hakkınızı kabullenmek ve gereğini yapmak zorundaysa da; uygulamada maalesef bazen böyle olamayabiliyor. Tıpkı sizin de başınıza geldiği gibi, satıcı bazen tüketiciyi başından savmaya, oyalamaya ve sanırım çoğu kez de tüketiciyi bu şekilde sürekli oyalayarak bıktırıp haklarından vazgeçirmeye çalışıyorlar.
Tabi ki karşınızdaki satıcının bu tutumu karşısında; sizin de yapabilecekleriniz var. En pratik olanı ise vakit kaybetmeksizin Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvurmaktır. Tıpkı bana yazdığınız gibi heyete de bir dilekçe yazmanız, tabi ki üründeki ayıbı daha açık ve anlaşılır bir şekilde dile getirmeniz ve en nihayetinde satıcı ile aranızdaki tüm diyalogları da dilekçenizde belirtmeniz gerekir. Son olarak yukarıda bahsini ettiğim haklarınızdan hangisini seçtiğinizi de belirtmelisiniz.
İlçemizde Çeşme Kaymakamlığı bünyesinde bir heyet bulunmaktadır. Hatta şimdi sizin sorunuz üzerine baktığımda, kaymakamlığın kendi internet sitesinde konuyla ilgili detaylı bir sayfa olduğunu da gördüm. Lütfen konu ile ilgili http://www.cesme.gov.tr/default_B0.aspx?content=443 internet sayfasını da ziyaret edin.
Heyet tarafından verilecek karar, mahkeme tarafından verilmiş gibi bir karar olacağından; karşı tarafın bu karara direnimi halinde, direk olarak icra takibine de konu edilebiliyor.
Ayrıca ödemiş olduğunuz bedel, kapıda ödeme yapmış olduğunuz posta görevlisince düzenlenen tutanakla tespit edilmiş durumdadır. Aldığınız malın bedelinin, faturada yansıtılan kadar olmadığını içeren bir şikayet dilekçesi ile vergi dairesi müdürlüğüne bir başvuruda bulunmanızı da tavsiye ederim. Neticede satıcı sattığı her mal için fatura düzenlemek zorunda olduğu gibi gerçek satış bedelini de faturada göstermek zorundadır. Bu yükümlülüğe uymadığı için cezai yaptırıma tabi olacaktır.
Şimdiden kolay gelsin..