Sevgili Yeliz.. Maalesef ben de eşimden boşanıyorum. Kendisi boşanmayı kabul etmediği için bir süredir davamız devam ediyor. Artık bu duruşmada biteceğini umuyorum. Benim sorum boşanma ile ilgili değil. Açıkçası ben başka bir konuda bilgi almak istiyorum. Eşimle evliliğimizde bir kızımız oldu. Genç kızken dahi ileride kızım olursa adını Zeynep koyarım diye bir hayalim vardı. Ancak eşim bunu bilmesine karşın; kızımın doğumuyla birlikte nüfusunu alırken, beni mecbur bırakmak için rahmetli annesinin adını koymuş. Tabi ki onun manevi değerlerine tek bir lafım bile olmaz. Ama diğer yanda da benim genç kızlık hayalim var. Bir de bana sormadan bunu yapması en büyük haksızlık tabi ki. Belki o zaman bana sorsa, gönlümü alsa durum farklı olurdu. Kızım şimdi 11 yaşında. Nüfusta adı “…………..” olarak görünse de, ben ve tüm etrafımızdakiler kızıma Zeynep diye sesleniyoruz. Düşündüm ki şimdi madem boşanıyoruz, acaba kızımın adını nüfusta sildirtip, Zeynep yazdırabilirim. Bu mümkün mü acaba? Bir de eşim olmadan bu sildirme işlemini yapabilir miyim? Benim merak ettiklerim bunlar. Vereceğiniz cevap için çok ama çok teşekkür ederim. İşlerinizde kolaylıklar dilerim.
MERHABA…
Öncelikle size boşanmayla birlikte başlayacağınız yeni hayatınızda mutluluklar dilerim. Tabi ki bu durumdan en az sizin kadar etkilenecek olan kızınıza da.. Bu arada eşinize de elbette. Kimse ileride boşanacağı ümidiyle evlenmediğinden; boşanma sonuçta her iki tarafın da ümidini kırar ve her iki tarafı da mutsuz eder. Ama inanmaktan vazgeçmemelidir ki; “her şerden bir hayır da doğar.” Umarım yeni hayatlarınız, umduklarınızdan da fazlasını sunarak sizleri hayallerinizden de öte mutlu eder.
Evet bu kadar niyet ifadesinden sonra gelelim sorunuzun cevabına. Nüfus sicili resmi sicillerdendir. O nedenle de sicilde kayıtlı bir hususta değişiklik yapılması ancak yargı kararıyla mümkün olabilir. Yani kızınıza bahsini ettiğiniz isim bir kere kayıt edildikten sonra; onu değiştirmek sadece sizin talebinize bağlı değildir. Sadece sizden gelen bir taleple Nüfus Müdürlüğü istediğiniz değişikliği gerçekleştirmeyecektir. Muhakkak bir dava açmanız, dava sonucunda isim değişikliği yönünde mahkemenin bir karar vermesi gerekir.
Ancak henüz kızınız reşit olmadığından; bu davayı kızınız açamaz. Kızınız hala velayet altındadır. Bu nedenle de davanın kızınız velileri tarafından açılması gerekir. Hali hazırda boşanmadığınızdan; kızınız üzerinde hem sizin hem de eşinizin birlikte velayet hakkı ve bu haktan kaynaklanan yetkileri vardır.
Sanırım eşiniz bu değişikliğe muvafakat etmeyecektir. Bu nedenle size tavsiyem şu olur. Öncelikle boşanma davanızın sonuçlanmasını bekleyin. Boşanma ile birlikte mahkeme müşterek çocuğunuz için de velayeti ile ilgili bir karar verecektir. Kızınızın velayeti ya size yada babasına verilir.
Eğer talebiniz bu yönde ise ve mahkeme de talebinizi kabul ederse ve kızınızın velayeti size verilirse; velayet kararı kesinleştikten sonra isim değişikliği davasını kızınız adına velayeten siz açın. Bu davada isim değişikliği talebinizin haklı gerekçeleri olduğunu kanıtlamanız gerekecektir. Unutmayın ki; bu türden bir dava sadece usulen açılmamaktadır.
Davayı açmaktaki haklı gerekçeleriniz şu durumda neler olabilir? Kızınıza uygulamada Zeynep diye hitap edildiği; buna karşın nüfusunda adı “…………..” olarak kayıtlı olduğundan sürekli olarak karışıklık yaşandığı. İşte bunları kanıtlamanız gerekir.
Mahkeme kolluk vasıtasıyla günlük hayatta kızınıza ne şekilde hitap edildiğini, komşularınızın mesela kızınızı hangi isimle bildiğini sordurtacaktır. Siz de tanıklar aracılığıyla kızınızın gerçekten de Zeynep olarak tanınıp bilindiğini kanıtlayabilirseniz; mahkeme talebiniz yönünde karar verir.
Son yıllarda kişinin adının, onun kaderini etkilediği, kaderine yön verdiği yönünde bazı inanışlar var. Açıkçası ben de şahsen bu inanışın yerinde olduğu kanaatindeyim. Belki kusursuz ve yanılgısız bir saptama değildir. Belki istisnalar vardır. Ama adı Mutlu olan mutsuz birini; adı Özgür olan baskıdan ezgin birini görmedim.
Sizin vesilenizle ben de kızınızın adını merak ettim. Arama motorunun karşıma çıkardığı sonuçlar arasında www.ismididikle.com sitesindeki bilgiler bana bir hayli enteresan geldi. Sizinle de aynen alıntı yapmak suretiyle paylaşıyorum; “ZEYNEP Türkiye’de en çok kullanılan 19. isim (… 17. ayşe, 18. levent, 19. zeynep, 20. elif, 21. dilek, …). Ülkemizde yaklaşık her 205 kişiden birinin adı ZEYNEP ve ismin yaygınlık oranı binde 4.89. ZEYNEP adının yaygınlık oranının Türkiye’nin resmi nüfus sayımı sonuçları ve günlük ortalama nüfus artış hızına orantılarsak ülkemizde 23-11-2012 12:27 itibariyle yaklaşık 373,661 kişinin isminin ZEYNEP olduğu ve ZEYNEP isimli kişi sayısının her yıl ortalama 5812 kişi arttığı tahmini yapılabilir.”
Bu arada diğer sitelerden öğrendiğim kadarıyla Zeynep, değerli taş, mücevher anlamlarındaymış. Kızınızın ömrü boyunca en değerli taşlar kadar değer görmesini, kıymet bilenlerle muhatap olmasını; gerçek ve layık olduğu ilgi, sevgi, alakaya mazhar olmasını temenni ederim. Sevgiler..